Počet falešných právníků, takzvaných pokoutníků či vinklářů stále stoupá, hlavně prostřednictvím internetu. Podbízejí se skvěle vytvořenými na první zdání seriózními stránkami a hlavně nízkými cenami.

Vinkláři přitom netrápí jen advokacii. Jsou to téměř dva roky, co v Praze sepisoval notářské zápisy a ověřoval dokumenty falešný notář.

Návod k ověření, jestli je člověk v rukou fundovaného právního poradce, nabízejí webové stránky všech právnických profesních komor, kde jsou seznamy advokátů, exekutorů či notářů. U advokátů je to http://www.cak.cz, exekutorů http://www.ekcr.cz a notářů http://www.nkcr.cz. Všechny profesní komory lze kontaktovat i telefonicky.

Stoupající počet falešných právníků a jejich úspěch jen dokládá, že právní vědomí společnosti není v dobré kondici. Na řadu by měla přijít osvěta, která právním laikům vysvětlí, že kvalitní právní služby nedostanou za pár stovek během deset minut trvajícího telefonátu.

Většina klientů falešných advokátů na nekvalitní právní radu doplatí nejen prohraným procesem nebo špatně napsanou smlouvou, ale i absencí pojištění odpovědnosti za škodu (každý advokát je přímo ze zákona pojištěn pro případ škod způsobené klientovi)  a neexistujícím kárným postihem vinkláře. Po falešném právníkovi se rychle slehne zem a pro nápravu se není kam dovolat. Valná většina dosud podaných trestních oznámení na falešné advokáty byla totiž podle údajů České advokátní komory policií zastavena.

Na co si dát pozor při hledání advokáta, zejména při hledání přes internet:

– Vinkláři preferují porady po telefonu nebo prostřednictvím mailu, osobní setkání je v podstatě nemožné. Naopak pro advokáty je osobní schůzka v prostorách advokátní kanceláře pravidlem.

– Atraktivní webové stránky s hesly typu „Nejlevnější právní služby“ či „Smlouvy levně a rychle“, které neobsahují podrobné identifikační údaje advokátů, zejména jejich evidenční čísla, pod kterým jsou vedeni v seznamu  advokátů České advokátní komory.

– Podezřele nízká cena nebo nabídka služeb zdarma. Nabídka smluvní dokumentace pro prodej bytu v ceně dvou milionů korun bytu za cenu kilogramu hrušek napovídá, že něco nebude v pořádku. Osobní odpovědnost advokáta při poskytování právní služby mnohonásobně převyšuje odpovědnost zelináře a tomu musí odpovídat i cena právní služby, už jenom proto, aby měl advokát z čeho platit pojistku pro případ, že se něco pokazí. Nezapomínejte, že pro případ způsobené škody je advokát kryt povinným pojištěním, takže pokud nemá peníze on, plnění zajistí pojišťovna. Nic takového u falešných advokátů neexistuje!

I při hledání právní pomoci se tak vyplácí nezapomínat na obyčejný selský rozum.

Mgr. et Mgr. Jan Rabas

advokát